FENNTARTHATÓSÁGI
TÉMAHÉT 2023. április 24 – 28.

Irányítsa diákjai figyelmét a fenntarthatósági problémákra és megoldási lehetőségekre!

Interaktív e-learning tananyagainkkal és stream előadásainkkal ezt a témakört járjuk körbe, korosztályspecifikusan, 45 perces tanórák keretein belül.

A TÉMAHÉTRŐL

A Fenntarthatósági Témahét kiemelt témája a Fenntarthatóság az egyén és közösség viszonyában témakörhöz kapcsolódik. A környezet védelme érdekében egyre több önkormányzat és civil szervezet tesz lépéseket a globális felmelegedés, a vízhiány, a csökkenő energiakészlet és a klímaváltozás ellen. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha nem változtatunk magatartásunkon és személetünkön. A gyermekek rendkívül fogékonyak a szemléletváltásra, épp ezért nagyon fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma jelentőségét és tudatában legyenek személyes érintettségüknek, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT AZ OTP FÁY ANDRÁS ALAPÍTVÁNYNÁL

Digitális oktatási anyagainkból a diákok megtudhatják, hogy mit jelent a fenntarthatóság fogalma és milyen kezdeményezések vannak a világban a fenntarthatóság megvalósítására. Képet kaphatnak fenntarthatósági törekvésekről mind az egyén, mind a vállalatok oldaláról. Olyan alapvető fogalmakkal találkozhatnak, mint a környezettudatosság, fenntartható fejlődés, környezetszennyezés, hulladékgazdálkodás, természeti erőforrások és a klímaváltozás következményei. Az elméleti anyagot érdekes feladatok egészítik ki, amelyek segítségével a diákok elmélyíthetik és ellenőrizhetik tudásukat.

 

Az élőben közvetített stream előadásokat trénereink tartják Zoom-felületen korszerű oktatástechnológiai és digitális eszközök integrálásával. Ezt a programot előre egyeztetett időpontban  biztosítjuk a jelentkező osztályoknak, délelőtti és délutáni órákban is.

Bővebben a stream előadásokról: https://digitalisoktatas.otpfayalapitvany.hu/stream-eloadasok/

 

Az e-learning tananyagok a Fáy Digitális Portálon érhetőek el egy gyors regisztrációt követően.

Az e-learning tananyagok nagy előnye, hogy

  • nincs szükség időpontfoglalásra
  • a tanév végéig bármikor megtekinthetőek
  • akár több osztállyal közösen, kivetítve is megnézhetőek
  • bármikor félbehagyhatja és újraindíthatja őket
  • számos játékos, aktivitásra ösztönző elem színesíti a tudásátadást.

Bővebben az e-learning tananyagainkról: Tananyagok | Fáy Digitális Oktatási Program (otpfayalapitvany.hu)

 

Az alábbi tananyagokat ajánljuk Önnek a Fenntarthatósági Témahét keretein belül:

Általános iskolásoknak

1-2. évfolyam : Rejtély Bogyóváros parkjában: a takarékosság és környezettudatosság fontossága

e-learning kurzus

A program célja a takarékosság és környezettudatosság témakörébe tartozó tudásanyag interaktív formában történő bemutatása. A diákok egy négyrészes, mesés történeten keresztül sajátíthatják el, mit is jelentenek valójában a modulban szereplő fogalmak. A tanulók alapismereteket szerezhetnek a takarékosság és a környezettudatosság témakörében. Mindeközben egy korosztályspecifikus nyomozásban is részt vehetnek, ami izgalmasabbá teszi a téma feldolgozását. A tananyagot számos interaktív elem teszi még színesebbé, érdekesebbé és érthetőbbé.

3-4. évfolyam : Ákos és a költhetnék: a megtakarítás és a takarékoskodás fontossága

e-learning kurzus

Az e-learning modul során a diákok az Ákos és a költhetnék című mesébe ágyazva ismerkedhetnek meg alapvető pénzügyi fogalmakkal a korosztályhoz illeszkedően. A hangulatos történet kapcsán olyan fogalmakkal találkoznak, mint például, a megtakarítás és a takarékoskodás. A főszereplő és barátai történetén keresztül könnyedén megértik a diákok ezen fogalmak jelentőségét és fontosságát. Mindezek után megismerkednek a bankkal és a hozzá kapcsolódó fogalmakkal is. A történet végén pedig a főszereplőhöz hasonlóan a résztvevők is takarékoskodási tippekkel gazdagodhatnak. A pénzügyi tudásanyag mesei környezetben való elhelyezése segíti a diákok figyelemének fenntartását, illetve a tartalom könnyebb feldolgozását, megértését. Az új ismeretek és témakörök mélyítését játékos interaktív feladatok teszik élményszerűvé.

5-6. évfolyam : Pénzügyi nyomozós történet: pénzügyi alapok és környezettudatosság

e-learning kurzus

A tananyag fő célja a diákok pénzügyi ismereteinek bővítése. A tananyag négy történetre épül, amelyek mind egy-egy témát, témakört dolgoznak fel. Az első történet során a diákok megismerkednek a környezettudatosság, a környezetvédelem fontosságával, ezen belül is a szelektív hulladékgyűjtésre helyezve a hangsúlyt. A második történet közben pedig elsajátíthatják a család gazdálkodásához kapcsolódó fogalmakat, mint például a bevásárlólista, a háztartási napló. A harmadik történetben a diákok rálátást nyernek a megtakarítás fontosságára. Az utolsóban pedig a befektetések világához érkezünk, ahol a gyerekek megismerkednek különböző kockázatú befektetésekkel. A történetek sokszínűsége mellett számos interaktív elem segíti a témák gördülékeny és egyben élményszerű feldolgozását.

7-8. évfolyam : Digitális veszélyek, pénzügyi ragadozók

stream előadás

A modul fő célja a pénzügyi visszaélések különböző formáinak bemutatása annak érdekében, hogy a diákok tájékozottságuk révén ne válhassanak pénzügyi ragadozók áldozatául. A visszaélések formáinak bemutatása a csalók módszereire is kiterjed, amelyek intő jelként szolgálhatnak egy pénzügyileg veszélyes helyzetben. Nagy hangsúlyt kapnak – az intő jelek bemutatásán túl – a pénzügyi csalások kivédésének eszközei és a hiteles tájékozódási pontok is.

 

e-learning kurzus

 

Az e-learning tananyag fő célja a pénzügyi visszaélések különböző formáinak bemutatása annak érdekében, hogy a diákok tájékozottságuk révén ne válhassanak pénzügyi ragadozók áldozatául. A tananyag a pénzügyi ragadozók különböző formáit, eszközeit tárja fel, különös hangsúlyt helyezve a hatékony kivédésre.

Középiskolásoknak

9-10. évfolyam : Környezetgazdálkodás

stream előadás vagy e-learning kurzus

A modul fő célja a környezetgazdálkodás, környezettudatosság, és a fenntartható fejlődés témáinak bemutatása, nagy hangsúlyt fektetve az egyéni felelősségre. Az alapvető fogalmak megismerését követően a megújuló energiaforrások és a fenntartható fejlődés témája kerül kibontásra. Az ökológiai lábnyommal kapcsolatos tényezők rávilágítanak az egyén hétköznapi döntéseinek szerepére is.

 

11-12. évfolyam : Fenntarthatóság és üzlet

stream előadás

A modul fő célja az, hogy a gazdaság és a fenntarthatóság kapcsolatáról nyújtson információt a diákoknak. Az oktatási anyagból a diákok megtudhatják, hogy mit jelent a fenntarthatóság fogalma, és milyen kezdeményezések vannak a világban a fenntarthatóság megvalósítására. A zöldgazdaság és a körforgásos gazdaság bemutatásával képet kaphatnak arról, hogy hogyan gazdálkodhatunk úgy, hogy közben a természeti erőforrásokra, a környezetünkre is odafigyelünk. A diákok példákon keresztül ismerkedhetnek meg olyan vállalati kezdeményezésekkel, amelyek a fenntarthatóságot segítik elő, a modul végén pedig arról hallhatnak, hogy az Európai Unió mit tesz az éghajlatváltozás és a környezetkárosítás megszüntetése érdekében. Az elméleti anyagot érdekes feladatok egészítik ki, amelyek segítségével a diákok elmélyíthetik és ellenőrizhetik tudásukat.

Jelentkezzen az oktatas@otpfay.hu e-mail-címen vagy az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapon!

KAPCSOLAt

A programhoz való csatlakozáshoz és további segítségért kérjük,

töltse ki az alábbi űrlapot!

Oktatásszervezőink készséggel válaszolnak kérdéseire.