FÁY DIGITÁLIS OKTATÁSI PROGRAM

TANANYAGOK A 3-4. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA

Tudatos pénzkezelés a családban

A modul keretein belül a diákok a különböző fizetési lehetőségek mellett megismerkedhetnek a bevétel és a kiadás fogalmával. A családi pénzgazdálkodáshoz kapcsolódóan rálátást nyerhetnek a hétköznapokban előforduló bevételi lehetőségekre és a különböző kiadási kategóriákra. A bevételek és kiadások összehasonlítása során megbizonyosodhatnak a későbbi felhasználásra félretett pénz, azaz a megtakarítások fontosságáról. A pénzzel való gazdálkodáshoz és a tervezéshez kapcsolódó ismeretek között szerepel a háztartási napló és a családi költségvetés megismerése.

távoktatási videó

 

ÉRINTETT TÉMÁK

R

a megtakarítás és az ideális pénzgazdálkodás fontossága

R

a kiadások jellemző kategóriái

R

bevételi lehetőségek a családban

R

a háztartási napló és a családi költségvetés szerepe a pénzgazdálkodásban

R

zsebpénzkezelés

Mátyás király kérdése

Az e-learning modul során a diákok a Mátyás király kérdése című mesébe ágyazva ismerkedhetnek meg különböző alapvető pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási működésmódokkal. A pénzügyi tudásanyag mesei környezetben való elhelyezése támogatja a diákok érdeklődésének felkeltését, illetve a tartalom könnyebb feldolgozását, megértését. Többek között olyan fogalmakkal ismerkednek meg, mint a bevétel és a kiadás. Ezen fogalmak összefüggései által pedig rálátást nyernek a megtakarítás jelentőségére, mint a pénzügyi tudatosság egy fontos elemére. Valamint a gazdálkodáshoz és a tervezéshez kapcsolódóan a váratlan helyzetekre való felkészülés fontossága is megjelenik a történetben.

e-learning kurzus

 

ÉRINTETT TÉMÁK

R

bevétel fogalma

R

kiadás fogalma

R

megtakarítás fogalma és jelentősége

R

váratlan helyzet fogalma

Fizetőeszközök

A modul fő célja, hogy a diákok átfogó képet kapjanak a ma használatos fizetőeszközökről. A résztvevők a ma ismert pénzek kialakulásának bemutatása kapcsán megismerkedhetnek többek között a készpénz fogalmával. A modul során képet kaphatnak a bank szerepéről és jelentőségéről is, kapcsolódva a bankszámla, bankkártya kérdésköreihez. Emellett új ismereteket szerezhetnek különböző modern fizetési megoldásokról, mint például a PayPass és a mobilfizetés. Mindemellett számos interakciós elemmel is találkozhatnak a diákok, melyeknek segítségével játékos módon mélyíthetik a frissen szerzett tudásukat.

e-learning tananyag

 

ÉRINTETT TÉMÁK

R

a pénz megjelenése, szerepe

R

a készpénz fogalma

R

a bank fogalma, jelentősége

R

a bankszámla, bankkártya fogalma

R

a modern fizetési megoldások bemutatása